Civiele Verdediging

Landelijke Overheid
(Foto: Jan Bueninck, 2000)

Landelijke Overheid

 

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Schedeldoekshaven 200, Den Haag
Noodzetel Regering.
 

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Departementsnoodzetel. Bezuidenhoutseweg/Prins Clausplein, Den Haag
 

Ministerie van Defensie

Vanaf 1987 kreeg de onderste kelderverdieping van het gebouw de bestemming als defensie noodzetel. Vanuit deze ruimte zouden de politieke en ambtelijke top in crisis- of oorlogstijd de krijgsmacht leiden. Vanwege Arbo-wetgeving verhuisde het in 1996 naar een nieuwe bovengrondse locatie in een ander gebouw.
 
Ministerie van Financien
(Foto: Jan Bueninck, 2000)

Ministerie van Financien

Departementsnoodzetel. Korte Voorhout 7, Den Haag.
Het werk is in vrijwel originele staat.
Zie ook Noodstudio Noodzetel Regering
 

Ministerie van Landbouw en Visserij

Departementsnoodzetel. Schenkweg 324, Den Haag.
In 1968 werd de laatste hand gelegd aan de inrichting aan dit noodonderkomen voor 60 personen onder de garage van het ministerie.
   
Voedselcommissaris Zeeland
(Foto: Lenco van der Weel, 2008)

Voedselcommissaris Zeeland

Westsingel 60, Goes.
Een dunwandige kelder van gassluizen, twee werkkamers, een verbindingscentrum en een gang, voorzien van luchtbehandeling, noodaggregaat en eigen waterbron. Gebouwd in 1964 in de kelder van het Landbouwcentrum (1959-1961). In 2008 verbouwd voor fietsenberging en installaties.
Van het werk zijn nog enkele restanten.
 

Ministerie van Onderwijs en Wetenschap

Departementsnoodzetel. Nieuwe Uitleg 1, Den Haag. In 1969 zou "begin worden gemaakt met inrichting". Ministerie is inmiddels elders gevestigd.
 

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Onder het Rijkswaterstaatsgebouw aan de Koningskade 4, Den Haag. Sinds de bouw in 1969 tot 1977 een van de drie noodzetels van het kabinet, sinds 1977 noodzetel voor de departementsleiding.
Was in ieder geval tot in 1994 nog geheel ingericht en met voorraden. In 2002 verbouwd voor gebruik door Directoraat Generaal voor Telecommunicatie en Post. Anno 2005 het crisis- en oefencentrum voor het Departementaal Coordinatiecentrum Crisisbeheersing.
Het werk is in goede staat.
   

Delfzijl - Eemsmondgebouw

Duurswoldlaan 2 te Delfzijl. Ontwerp in 1968 gereed maar bouw moest nog aanvangen. Bestemd als kleine noodzetel, gebouwd voor Verkeer en Waterstaat.
Het werk is in originele staat.
   

Groningen

Engelse Kamp 4 te Groningen. Anno 2008 was het gebouw in gebruik bij Arbeidsinspectie Regio Noord. Gesloopt.
 

Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur

Departementsnoodzetel. Nabij kruising Sir Winston Churchillaan / Steenvoordelaan, Rijswijk. Niet meer als ministerie in gebruik en is gerenoveerd.
 

Paleis van Justitie

Juliana van Stolberglaan 2-4, Den Haag
 

Koninklijk Huis

Bij het Paleis Noordeinde bevond zich in 1940 een schuilplaats van beton met een puntdak voor Koningin Wilhelmina. Deze bunker is inmiddels gesloopt.
Bij het Paleis Huis ten Bosch was een soort betonnen eensgezinswoning van twee of drie etages met wanddiktes 1,50 meter en een puntdak. Ook deze bunker is gesloopt.
   

Paleis Soestdijk

Mogelijk is in 1937, toen Prinses Juliana en Prins Bernhard het paleis permanent gingen bewonen, een schuilkelder gebouwd die anno 2009 nog aanwezig is.
Ook is het mogelijk dat rond 1970 een nieuwe schuilkelder is gebouwd, wellicht onder of bij de tennisbaan op 400 meter van het paleisgebouw. Het terrein ligt niet in het parkdeel dat van 2006-2010 was opengesteld voor publiek. Of wellicht op de huidige Kolonel Van Opheusden-kazerne te Hilversum.

Locatie bekend maar niet gepubliceerd.

   

Huis ten Bosch

Er is momenteel nog een schuilkelder van 34x22 meter aanwezig onder de tennisbaan van het paleis. Deze is in 1980-1981, kosten 2 miljoen gulden, gebouwd toen Huis ten Bosch werd verbouwd als woonverblijf van Koningin Beatrix.