Koude Oorlog Krijgsmacht

Satelliet Grondstation in Zoutkamp

Van 1981 tot 1 januari 2008 gevestig bij Zoutkamp, op 5 km van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Vanaf 2008 gevestigd in Satellietgrondstation bij Burum.

Het Satelliet Grondstation in Zoutkamp is een onderdeel van het Strategisch Verbindingsinlichtingen Centrum (SVIC) van de Afdeling Verbindingsinlichtingen van de Militaire Inlichtingen Dienst (MID). De Afdeling Verbindingsinlichtingen is vanaf 1996 ontstaan door de samenvoeging van het Technisch Informatie Verwerkings Centrum (TIVC) van de Koninklijke Marine, het 898 Verbindingsbataljon van de Koninklijke Landmacht en van 1 Luchtmacht Verbindingsgroep van de Koninklijke Luchtmacht.
De Afdeling Verbindingsinlichtingen is belast met de feitelijke uitvoering van interceptie en selectie van niet-kabelgebonden telecommunicatie voor zover dat noodzakelijk is voor de goede uitvoering van de taken van de MID en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD, vh. BVD). Later opgegaan in de Nationale Signals intelligence Organisatie. (Bron: Ministerie van Defensie)
Het werk is in originele staat.

Militair Geneeskundig Logistiek Centrum

Huskeruitgang 102, Heerenveen
Het Militair Geneeskundig Logistiek Centrum assembleert en levert geneeskundige producten en diensten en zorgt daarmee voor de geneeskundig-logistieke ondersteuning.
Ontstaan uit Centrale Militaire Apotheek (CMA) en het Centraal Depot Geneeskundige Dienst (CDGD), een daarvan moet 'afstammen' van het Rijks Magazijn voor Geneesmiddelen dat van 1889 tot onbekende datum in Amsterdam was gevestigd, binnen de Stelling van Amsterdam.
Het werk is in originele staat.
Zie ook Rijks Magazijn voor Geneesmiddelen
Villa Maarheeze
(Foto: Ronald Vrolijk, 2007)

Villa Maarheeze

Villa Maarheeze, tussen Wassenaar en Den Haag, vormde het hoofdkantoor van 'Inlichtingendienst Buitenland' en 'Operaties en Inlichtingen'.
Het werk is in redelijke staat.
 

Stay Behind

De Nederlandse stay-behind structuur bestond uit twee organisaties die tot 1985 Inlichtingen en Operaties werden genoemd en daarna resp. Organisatie A en Organisatie B. Alleen op het hoogste niveau, via de coördinator zoals Max van der Stoel, hadden zij contact met elkaar. Ze waren direct na de Tweede Wereldoorlog apart ontstaan en beide onderdelen werden in 1992 opgeheven.
   

Inlichtingen

'Inlichtingen' (later Organisatie A) viel onder het Ministerie van Defensie en had tot taak om in geval van bezetting de uitgeweken regering van inlichtingen te voorzien op militair, politiek en economisch gebied. De schuilnaam was 'Sectie Algemene Zaken'.

Het Werk aan de Bakkerskil (NHW) zou door 'Inlichtingen' gebruikt zijn voor de opslag van verbindingsmaterieel en om de agenten te trainen in onder andere communicatie. Begin jaren 1980 werd ook het naastgelegen Fort aan de Uppelse Dijk (NHW) gebruikt voor de opslag van divers materieel.

In 1992 werd nog een nieuw gebouw op de Marechaussee Kazerne op de zuidelijke helft van het Fort aan de Biltstraat (NHW) gebouwd.

Andere genoemde locaties zijn:
- bunker bij Julianadorp, Den Helder NH
- bunker KLu, Riet FR
- bunker KLu, Kloetinge ZLD
- 2 bunkers, Deventer OV
- woning Vijf Eyken, Rijen NB
- woonhuis, Assen DR
- woonhuis, Zwolle OV
- woonhuis Lucasbolwerk, Utrecht UT
   

Operaties

'Operaties' (later Organisatie B) viel onder het Ministerie van Algemene Zaken (de minister-president) en zou sabotage en psychologische oorlogvoering tot taak zou hebben. Deze organisatie bestond officieel niet en had ook geen schuilnaam. Voor het oorlogsmateriaal voor de agenten van 'Operaties' waren in 1952 21 waterdichte ondergrondse bergplaatsen maar nog niet gevuld, 6 terreinen voor parachuteren van materiaal en tevens een onbekend aantal bergplaatsen voor bankpapier en gouden tientjes.

Rond 1989 waren er 39 zogenoemde sabotage-caches (begraven metalen kisten met o.a. wapens en explosieven) en 15 bergplaatsen met waardemiddelen. Het Fort bij Uithoorn (Stelling van Amsterdam) zou gebruikt zijn om de kisten voor de caches te vullen.
De caches waren al in vredestijd gevuld maar na de vondst van een cache bij het Limburgse Heythuizen door metaaldetector-zoekers, kreeg de Marechaussee formeel de taak het materiaal centraal op te slaan en pas bij oorlogsdreiging in de caches te begraven. Dit zou slechts met een deel van de caches gebeurd zijn en werden de meeste caches dieper begraven met een laag schroot erboven.

Het stafbureel van Operaties was gevestigd op een zolderetage aan de Oude Gracht in Utrecht en daarna het advocatenkantoor van mede-oprichter Bootsma in de binnenstad van Amsterdam. Later zaten de circa 12 medewerkers in een villa aan het Vondelpark onder de dekmantel van een historisch studiegenootschap, de stichting Hendrik van Borsele. Het laatst bekende kantooradres was het marinecomplex Kattenburg in Amsterdam.

Bergplaats: Overveen
Caches: Scheveningse Bosjes, Den Haag; Westduinpark, Den Haag; Landgoed De Bedelaar, Heythuysen; Kralingse Bos, Rotterdam; Posbank, Rozendaal Gld.
Waardemiddelen: Belvederepark (Fuhrer der Schnellbote), Den Haag
 

Zendmast in Meinweggebied

Ookwel: Transmitter site Roerdalen. Nabij de grens met Duitsland tussen Vlodrop en Posterholt. In februari 2005 door Defensie verkocht aan Landbouw.