Koude Oorlog Krijgsmacht

NAVO

 
AFCENT
(Foto: Michel van Best, 2003)

AFCENT

Prins Hendriklaan 215, Brunssum (voormalige Hendrik steenkolenmijn)
AFCENT staat voor "Allied Forces Central Europe", later "Allied Forces Northern Europe" (AFNORTH) maar tegenwoordig "Joint Force Command".

In oorlogstijd zouden de ruim 1.000 medewerkers onderkomen vinden in een bunker 'Castle Gate' in de Duitse Eifel, ongeveer 30 kilometer van Brunssum. De bunker werd voor het West-Duitse leger gebouwd als 'Kommandoanlage der Heeresgruppe Nord'. Het is in 2001 gemoderniseerd en door AFNORTH in gebruik genomen. De locatie wordt nog geheim gehouden, maar de Stasi (Oost-Duitse Inlichtingendienst) wist het al voordat de bouw ervan begon.
Het werk is in originele staat.
Zie ook Joint Force Command
   

US Hospitaalbunker

Een zogenoemd "Warm Base Hospital de Beitel" noodhospitaabunker zou gevestigd zijn geweest aan de Sourethweg 5 te Heerlen. Zou in geval van nood gebruikt worden als noodhospitaal voor AFCENT in het nabij gelegen Brunssum. Anno 2007 vermoedelijk in gebruik bij diverse bedrijven.
Het werk is in goede staat.
 
NAVO Cannerberg
(Foto: Michel van Best, 2002)

NAVO Cannerberg

Het oorlogshoofdkwartier van de Commander 2nd Allied Tactical Air Force (2ATAF), de commandant luchtverdediging in het noordelijk deel van midden Europa, was gevestigd in de Cannerberg ten zuiden van Maastricht. Het vredeshoofdkwartier was in Rheindahlen (D.) maar in vredestijd was een klein deel van de staf al in de Cannerberg aanwezig, het Joint Operations Centre (JOC).

Tevens was het Allied Tactical Operations Centre (ATOC) in de bunker ondergebracht. Deze organisatie was namens 2ATAF verantwoordelijk voor het geven van opdrachten aan de offensieve vliegtuigen.

Ook de Commander Northern Army Group (NORTHAG), commandant over de Nederlandse, Britse, Belgische, Duitse en eventuele Amerikaanse Landmachteenheden in het noorden van West-Duitsland, was in de Cannerberg gevestigd.

De bunker is in de berg uitgehakt en daarna met beton verstevigd en heeft een weinig logische indeling. In 1992 is de bunker afgestoten en van 2002 tot 2012 gesaneerd waarna het in 2013 is overgedragen aan stichting Limburgs Landschap.
Het werk is in redelijke staat.
 

NAVO Magazijn bij Gennep

Tot halverwege de jaren 1990 lag op dit 35 hectare grote terrein onder meer munitie opgeslagen in zo'n veertig bunkers. Tegenwoordig is het terrein in gebruik bij Staatsbosbeheer en IVN Maas en Niers.
Het werk is in redelijke staat.
 

NAVO Doorvoer en Munitie

Oosterhavenweg 10, Vlissingen

Locatie bekend maar niet gepubliceerd.

 
SATCOM
(Foto: Ronald Vrolijk, 2009)

SATCOM

Het NATO Satelliet Grondstation huisvestte het SATCOM Schoonhoven en was van 1972 tot 2004? een verbindingsstation binnen het Geallieerde Commando Noord dat onder de verantwoordelijkheid viel van het Regionaal Hoofdkwartier Allied Forces North Europe, RHQ AFNORTH, te Brunssum in Zuid-Limburg.

Het 'gebouw' (Opweg 76, Schoonhoven) was eigendom van de NAVO en ligt op een terrein van het Ministerie van Defensie. De antenne in Schoonhoven heeft een doorsnee van twaalf meter. Hij was het belangrijkste knooppunt in het data- en spraakverkeer van de NAVO-staten in Noord-Europa. Achttien vaste medewerkers zorgden er binnen de bal voor dat de antenne 24-uur per dag operationeel was. Gesloopt in 2009.
Het werk is geheel verdwenen en onherkenbaar.
 

Military Traffic Management Command

Voormalig hoofdkwartier van het Military Traffic Management Command (MTCM) en Military Sealift Command (MSC) van de US Army. Gevestigd op de gehuurde derde verdieping van het civiele zee- en luchtvrachtbedrijf Kuehne & Nagel NV aan de an de Lloydstraat 35 te Rotterdam.

Door het MTMC werden alle Amerikaanse militaire troepenbewegingen binnen Europa gecoordineerd waaronder de doorvoer van Amerikaanse militaire goederen en manschappen door Nederland. Het MTMC is sinds 2004 bekend als Surface Deployment and Distribution Command en was vanaf 2008 gevestigd in Capelle aan den IJssel en sinds 2013 op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.

 

Verbindingscentrum

Utrechtsestraatweg 230, Elst.
De Utrechtsestraatweg komt als straatnaam echter niet meer voor.

Locatie bekend maar niet gepubliceerd.

US Defense Communication System

Het US Defense Communication System verzorgde de communicatie met Amerikaanse eenheden die de opslag van nucleair wapens verzorgden en bewaakten. In Nederland waren drie van zulke locaties met een hoge mast met een troposcatter-antenne. En tevens een doorgifte-station.
In de jaren 1990 werd het systeem opgeheven.
 
Doorgifte-station Hoek van Holland
(Foto: René Ros, 2001)

Doorgifte-station Hoek van Holland

Op het Vineta-duin bij Hoek van Holland werd in de jaren 1950 een antenne-installatie als doorgifte-station voor de troposcatter-verbinding tussen Engeland en Duitsland.
De installatie is gebouwd op een Duitse luchtafweer-bunker en enkele andere bunkers zijn nog aanwezig. Maar de bij de installatie behorende loods en brandstoftanks zijn in 2001 verwijdert. Stichting Militair Erfgoed heeft de installatie in beheer en wil het gaan restaureren.
Het werk is in redelijke staat.
 
Zendmast 't Harde
(Foto: Onbekend, 1985/Henk Mulder, 2006)

Zendmast 't Harde

Nabij de Luitenant generaal Tonnet Kazerne, nabij het MMC 't Harde. Alleen de fundering zou nog aanwezig zijn.
Van het werk zijn nog enkele restanten.
 
Zendmast Volkel
(Foto: Ronald Vrolijk, 1984)

Zendmast Volkel

 

Zendmast Havelte

Nabij het MMC Darp.