Koude Oorlog Krijgsmacht

Bijzondere Radio Dienst

Vanaf en in de jaren vijftig werd er op diverse locaties geluisterd naar Warschaupact zenders en civiele omroepuitzendingen van de Sovjet-Unie. Zoals naar de Nederlandstalige radiouitzendingen van Radio Moskou, speciaal met het oog op eventueel daarin verborgen boodschappen. Ook kon men de posities van Oost-Europese militaire zenders bepalen om te proberen inzicht te krijgen in de troepenbewegingen van het Warschaupact. Dit uitluisteren was een taak van de Bijzondere Radio Dienst (BRD), onderdeel van de PTT maar werkte voor zowel civiele als militaire inlichtingendiensten, en gebeurde vanuit diverse posten in Nederland. In 1976 werd de BRD opgenomen in de Radio Controle Dienst (RCD).

Bron: Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (1995)
Zie ook KL-Peilsysteem
 
Centrale Post
(Foto: Ronald Vrolijk, 2006)

Centrale Post

Opgericht in 1952 te Voorburg, toen in gebruik als Post Voorburg voor peiling en interceptie dat later naar Post Ockenburg verhuisde.
Vanaf 5 januari 1953 functioneerde deze als Centrale Post (CP) en het per telefonisch in code opdrachten tot interceptie en/of peilingen geven aan diverse postcommandanten. Gevestigd aan Prins Bernhardlaan 3 in Voorburg. Gesloten op 31 december 1982.
Het werk is in goede staat.
 
Post Alfa (Amstelveen)
(Foto: René Ros, 2003)

Post Alfa (Amstelveen)

Gesloten in 1986, apparatuur werd verhuisd naar marineradiostation Echo in Eemnes.
Het werk is in vrijwel originele staat.
 
Post Golf (Goes)
(Foto: Bauke Koudenburg, 2006)

Post Golf (Goes)

Hier werd onder andere geluisterd naar Nederlandstalige radiouitzendingen van Radio Moskou maar registreerde ook het berichten verkeer tussen de Oostblok-ambassades. Het huisje is nu in gebruik bij leden van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON).
Het werk is in goede staat.
 

Post Hotel (Hoogezand/Zuidlaren)

Gesloten op 1 oktober 1980.
 
Post Kilo (Strijthagen/Sibbe)
(Foto: René Ros, 2007)

Post Kilo (Strijthagen/Sibbe)

Van 1951 tot 1969 gelegen bij Kasteel Strijthagen (gemeente Kerkrade). Vanaf 1969 lag de post in Sibbe bij de molen Het Wolfshuis (nu Van Tienhovenmolen). Opgeheven in 1981.
Het werk is geheel verdwenen en onherkenbaar.
 
Post Ockenburg
(Foto: Ronald Vrolijk, 2006)

Post Ockenburg

Gelegen ten zuiden van de latere camping Ockenburgh. Hier was het interceptie gedeelte van de CP gevestigd en luisterde onder andere naar de Nederlandstalige radiouitzendingen van Radio Moskou. Was afkomstig uit Voorburg (behield call-sign Victor) en verhuisde in 1965 naar de Waalsdorpervlakte. De luisterpost is afgebroken waar tegenwoordig een sanitair gebouw van de camping staat.
Het werk is herkenbaar in het terrein.
 
Post Waalsdorp (Victor)
(Foto: Ronald Vrolijk, 2006)

Post Waalsdorp (Victor)

Gevestigd in een stenen huisje nabij het TNO-complex op de Waalsdorpervlakte. Het registreerde ook het berichtenverkeer in opdracht van het Wiskundig Centrum.
Was afkomstig van Post Ockenburg (behield call-sign Victor) en is in 1965 in gebruik genomen en in 1976 is de post opgeheven. Na integratie van de BRD in de Radio Controle Dienst (RCD) werd Post Waalsdorp verplaatst naar gebouw D van de PTT in de Zeestraat, Den Haag.
Het werk is in goede staat.