Koude Oorlog Landmacht

Korps Mobiele Colonne

Om een tekort aan specialisten binnen de Bescherming Bevolking aan te vullen werd (in 19??) het Korps Mobiele Colonne als onderdeel van de landmacht opgericht. Het was samengesteld uit ex-dienstplichtigen zonder mobilisatiebestemming. Het korps is in 1992 opgeheven.

Het KMC had diverse magazijnen met materieel. Onder andere de bomvrije kazerne in Muiden is als magazijn gebruikt. Tevens waren er vier eigen oefenterreinen.
Zie ook Bescherming Bevolking
 

Oefenterrein Crailo

Een oefenterrein aan de Amersfoortsestraatweg te Crailo.
 

Oefenterrein Maurik

Een oefenterrein op de oude steenfabriek "Anker II" in de uiterwaard aan de Rijnbandijk te Maurik

Communicatie

Voor het Militair Telefoonnet (MTN) waren zes Militaire Knooppuntscentrales (MKC) operationeel te Oegstgeest (zie KLu ASCON), Utrecht (Duitse bunker Servaasbolwerk?), Nieuw-Milligen, Arnhem, Eindhoven (zie KLD Luchtwachtcentrum 8) en Breda en voorts Militaire Eindcentrales (MEC).
Andere locaties voor andere communicatiesystemen volgen hieronder.
 
Telex Concentratie Centrum Groenekan
(Foto: Lenco van der Weel, 2004)

Telex Concentratie Centrum Groenekan

Op het mobilisatie-complex De Bilt is in circa 1955 een bunker van 36 bij 28 meter met twee verdiepingen gebouwd. Muren benedenverdieping zijn 3,5 meter dik.
In deze bunker was het Telex Concentratie Centrum (TCC) gevestigd, het centrale punt van het militaire telex netwerk. In de jaren 1970 is het geheel gemoderniseerd maar sinds het begin van de jaren 1990 niet meer in gebruik. In zomer 2008 is getracht de bunker met explosieven te slopen.
Het werk is in slechte staat.
 

Telefooncentrale Oegstgeest

Oorspronkelijk telefooncentrale LEIDEN en later computerstation ASCON en NAFIN. In februari 2005 door Defensie verkocht aan Landbouw en in 2011 aan een bedrijf.
Het werk is in goede staat.
 
Tape Relay Center Abtswoude
(Foto: Geo van Geffen, 2007 / Edwin Edeling, 2002)

Tape Relay Center Abtswoude

Aan de Abtswoudse Weg te Delft staat een bunker met mogelijk twee verdiepingen van circa 20 bij 40 meter. Tegenwoordig is het omringd door een recentere woonwijk.
Het was een Tape Relay Center (TRC) een functie in de militaire communicatie (telex en telefoon) tijdens de Koude Oorlog.
De bunker zou rond 2000 leeggehaald zijn en er vanaf 2004 zijn er woningen op en tegen aan gebouwd.
Het werk is in redelijke staat.
 

Communicatiebunker Katwijk

Zuidduinseweg, Katwijk aan Zee
De Radiodienst KL had hier een radiozenderpark voor het onderhouden van de verbindingen met uitgezonden eenheden, bediend vanuit Den Haag. Er werden door het 891 Verbindingsbedieningsbataljon vier door de Duitse bezetter gebouwde bunkers gebruikt (NBC beveiligd) als commandopost (117a), regionaal verbindingscentrum (M152) en radioapparatuur (twee 502's).
Het werk is herkenbaar in het terrein.
 
105 Vbdverkbat
(Foto: René Ros, 2002)

105 Vbdverkbat

Het 105 Verbindingsverkenningsbataljon was van 1955 tot 1967 in diverse gebouwen in de vestingstad Gorinchem gevestigd. O.a. in een gebouw dat (nu?) de naam 'Luisterpost' draagt.
Het werk is in goede staat.