Koude Oorlog Luchtmacht

Oorlogsstaf Tactische Luchtstrijdkrachten (OSTL)
(Foto: Kees van de Waal, 1995)

Oorlogsstaf Tactische Luchtstrijdkrachten (OSTL)

Tot 1958 werd Duitse bunker gebruikt als Nederlands Sector Operations Centre (SOC, zie Korps Luchtwacht Dienst) en Reserve Oorlogsstaf Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten (ROSBDL te Den Haag).
Daarna werd het de oorlogscommandopost van het Commando Luchtverdediging (CLV) dat in het Swagerman-kamp bij de Villa Wulperhorst te Zeist lag. In de jaren 1970 werd dit de staf van wat het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten ging heten. Hieronder vielen alle operationele Nederlandse vliegvelden, radarstations en geleide wapeneenheden.

In de bunker werd tot zomer 1991 de Oorlogsstaf Tactische Luchtstrijdkrachten(OSTL) gevestigd. Deze had speciaal beveiligde telefoon- en telexlijnen met het Commander 2nd Allied Tactical Air Force (2ATAF) in de Cannerberg bij Maastricht. Tevens met de Luchtmachtstaf in Den Haag waar de staf bij gehuisvest werd.

Ook bevond zich in de bunker de militaire telefooncentrale en de telexen voor het Commando in Villa Wulperhorst.
Het werk is in goede staat.
Commandopost Luchtmachtstaf Wassenaar
(Foto: Ronald Vrolijk, 2004)

Commandopost Luchtmachtstaf Wassenaar

Het complex ligt nabij Rijksdorp, Wassenaar. Het is een voormalig Duits bunkercomplex met ongeveer 30 bunkers waarvan een deel is in 1951-1963 is verbouwd voor hergebruik.
Van 1963 tot 1976 is het complex gebruikt als Oorlogsstaf van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten (OSBDL) van de Koninklijke Luchtmacht. Hierna was het tot 1989 in gebruik bij de Rijksvoorlichtingsdienst (opslag film en fotomateriaal) en Ministerie WVC (noodzetel).

Commandopost Luchtmachtstaf Den Haag

Begin jaren 1980 werd een pand aan de Binckhorstlaan te Den Haag aangekocht. Aan de achterzijde is een uitbreiding gerealiseerd met eronder een beschermd ondergronds onderkomen (ca. 20x25 m) voor het verbindingscentrum.
In 1991 werd de bunker grootschalig verbouwd zodat het kon dienen als permanent bemand Operatiecentrum Koninklijke Luchtmacht (OCKLu) ten behoeve van naar het buitenland uitgezonden eenheden. Vanwege ARBO-eisen werd de OCKLu eind jaren 1990 op een van de kantoorverdiepingen ingericht en de bunker verbouwd tot vergaderruimtes.
In 2005 is de Luchtmachtstaf opgeheven en het commando van de Luchtstrijdkrachten zal gaan verhuizen naar Breda.
Het werk is in goede staat.
Luchtmacht Verbindings- en Meteo Groep (LVMG)
(Foto: René Ros, 2002)

Luchtmacht Verbindings- en Meteo Groep (LVMG)

Doodweg 1, Hilversum

De voormalige Duitse bunker (Rossini-bunker of Blaskowitz-bunker) werd van 1965 tot circa 1994 gebruikt door de Luchtmacht Verbindings- en Meteo Groep. De bunker werd uitgebreidt met enkele aanbouwen en verder gecamoufleerd.
Het werk is in redelijke staat.
Eerste Luchmacht Verbindingsgroep (1LVG)
(Foto: Ron Erhardt, 2004)

Eerste Luchmacht Verbindingsgroep (1LVG)

Afluisterorganisatie van de Luchtmacht, gevestigd in Alphen-Riel, luisterde en analyseerde de luchtmachtverbindingen van het Warschaupact af en had daarvoor ontvangers in Nederhorst den Berg en twee in Duitsland (o.a. Fehmarn). Tevens een monitor-afdeling om de beveiliging van de eigen verbindingen te controleren.
Opgeheven in 1997.
Het werk is in redelijke staat.
Zie ook Kamp de Kiek
AAOC 901 Luchtverdedigingskring
(Foto: Ronald Vrolijk, 2004)

AAOC 901 Luchtverdedigingskring

Een voormalige Duitse SK-bunker is gebruikt als AAOC-bunker tbv de 901 Luchtverdedigingskring en daarna als Commandopost Bevelhebber der Zeestrijdkrachten. Gelegen in Den Haag.
Het werk is in goede staat.