Koude Oorlog Marine

Commandopost Bevelhebber der Zeestrijdkrachten
(Foto: Ronald Vrolijk, 2004)

Commandopost Bevelhebber der Zeestrijdkrachten

Een voormalige Duitse SK-bunker is gebruikt als AAOC-bunker tbv de 901 Luchtverdedigingskring en daarna als Commandopost Bevelhebber der Zeestrijdkrachten. Gelegen in Den Haag.
Het werk is in goede staat.

Oorlogshoofdkwartier Admiraal Benelux

Het oorlogshoofdkwartier van de Admiraal Benelux was gevestigd in een voormalige Duitse batterij bij Dishoek op Walcheren. Vanaf de jaren 1950 tot 1984 zouden hiervandaan acties van de Nederlandse en Belgische Marine gecoordineerd worden. Permanent was er personeel voor o.a. de verbindingsinstallaties aanwezig. In de jaren 1950 werden er mijnenveegoperaties vandaan geleid.
De oorlogsfunctie 'Admiraal Benelux' zou vervuld worden door de Commandant Zeemacht Nederland, in vredestijd gevestigd in Den Helder.
In 1984 was het oorlogshoofdkwartier verhuisd naar de bunker van het vm. navigatiestation bij Den Helder en werd het oorlogshoofdkwartier ontruimd. Er zijn diverse bunkers gesloopt en het is niet bekend of er nog bunkers aanwezig zijn, bijvoorbeeld voor gebruik voor walradar.
 

Verbindingscentrum Vlissingen

Onder het hotel Britannia in Vlissingen werd een verbindingscentrum gebouwd waar tot 1972 gebruik van werd gemaakt. In 2010 is het hotel met in ieder geval een bunker gesloopt.
Het werk is geheel verdwenen en onherkenbaar.

Marine Verbindingsdienst

Bunker aan de Badhuisweg te Scheveningen die door de verbindingsdienst van de Marine van 1951 tot 1970 is gebruikt als telefoon- en telexcentrale alsmede voor de onderbrenging van het Hollerith-systeem (automatische administratie met behulp van ponskaarten).
Het werk is in goede staat.

Marine Opkomstcentrum

Marine Opkomstcentrum (MOC) aan de Koninklijke Marinelaan te Voorschoten.
Rond 1957 is ten behoeve van de commandovoering in oorlogstijd een barak gebouwd als Commandopost 2 van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten (BLS).
Het werk is in goede staat.
Flat Dennehove, Den Haag
(Foto: Ronald Vrolijk, 2009)

Flat Dennehove, Den Haag

De Flat Dennehove aan de Badhuisweg te Den Haag is vanaf 1945 in gebruik geweest als Marine Hoofdkwartier (tot 1947), de Marine Radiodienst (tot 1950), Marine Codedienst (vanaf 1950) en de onderafdeling Bewapening.
Sinds 1976 niet meer in gebruik bij de Marine en nu bewoond door particulieren.
Het werk is in goede staat.

Vliegbasis Valkenburg

Voor zover bekend geen vliegtuigshelters of commando-bunker gebouwd.

De vliegtuigen van Valkenburg zouden volgens de NATO plannen ingezet worden vanaf RAF Machrihanish in Schotland. De P-3 Orions zouden ook vanaf IJsland opereren.
 
Duits kamp
(Foto: Ron Erhardt, 2003)

Duits kamp

Rond de vliegbasis zijn diverse Duitse bunkers en schuilplaatsen waaronder een aantal als boerderijen gecamoufleerde Duitse bunkers.
Het werk is in goede staat.