Koude Oorlog Schuilplaatsen

Overige schuilplaatsen

Vele bedrijven en andere instellingen hebben ook schuilplaatsen gebouwd, veelal in de kelder als onderdeel van hun kantoor. In een aantal gevallen waren er behalve bedrijfsschuilplaatsen ook openbare schuilplaatsen in hetzelfde gebouw.

De Enka fabriek te Ede heeft een schuilplaats gehad die rond 2010 is gesloopt.
 

A.B.P.

Een schuilplaats voor een onbekend aantal personen in de kelder van het gebouw van het Algemeen Burgelijk Pensioenfonds (ABP, nu APG) te Heerlen.
Het werk is in goede staat.
 

AKU/AKZO

Een schuilplaats voor 1.200 personen in de kelder van het gebouw van het AKU/Akzo Nobel aan de Velperweg te Arnhem.
Het werk is in goede staat.
 
Amsterdamse Bos
(Foto: René Ros, 2008)

Amsterdamse Bos

Gebouwd in 1966. Geheel ondergronds gelegen bunker van naar schatting 6 bij 10 meter. Met een schuifluik als hoofdingang en een klimkoker met klapluik als nooduitgang. Voorzien van een 10-15 meter hoge antenne. Geheel is omsloten door een hoog hek dat aansloot op een hek rond een groter terrein.
Het werk is in originele staat.

Locatie bekend maar niet gepubliceerd.

 

C.B.S.

Een parkeerplaats annex schuilplaats (5.000 personen) in de kelder van het gebouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te Voorburg.
 
N.V. Gestetner
(Foto: René Ros, 2002)

N.V. Gestetner

Het in 1955 gebouwde kantoor van N.V. Gestetner aan de Muiderstraatweg 14-15 in Diemen is voorzien van een ruimte die als schuilkelder kon dienen. Er konden 180 personen in, naast de 125 werknemers ook burgers uit de omgeving.
Een klein deel in het midden van de onderste verdieping was voorzien van twee luchtsluizen en acht gasdichte stalen deuren. De wanden, vloer en plafond zijn van 20 centimeter gewapend beton. Normaal werd de ruimte als rijwielberging gebruikt. Het gebouw bestaat nog (2002) en de stalen toegangsdeur is te herkennen. Of de stalen deuren en luchtverversings-installatie nog aanwezig zijn is onbekend.
Het werk is in redelijke staat.
 

Menken van Grieken BV

Een schuilkelder onder de melkfabriek "Menken van Grieken BV" aan de Menkenlaan 2 te Wassenaar.
 

Van Ommeren Huis

Westerlaan 10, Rotterdam.
Het in 1963-1964 gebouwd hoofdkantoor van scheepvaartmaatschappij Van Ommeren heeft zes schuilkelders in de kelderverdieping. Deze boden plaats aan 350 personen.
 

Postkantoor Driebergen-Rijsenburg

Hoofdstraat 146, Driebergen-Rijsenburg.
 

T.N.O. Physisch Laboratorium RVO

Oude Waalsdorperweg 63 te Den Haag.
In het Physisch Laboratorium RVO-TNO bij de Waalsdorpervlakte is een schuilkelder gebouwd voor ca. 250 personen. Deze ruimten genummerd van 205 t/m 219A maken deel uit van deze kelder en bevinden zich onder een deel van het gebouwencomplex. Een ruimte werd al kort na de oplevering van het gebouw in 1968 verbouwd tot toiletruimte.
Het werk is in goede staat.